Honden

honden

Dankzij vaccinatie wordt beschermd tegen volgende ziekten:

  • Rattenziekte

  • Kattenziekte

  • Hondenziekte

  • Hondengriep

  • Hepatitis

  • Besmettelijke hondenhoest (verplicht in pensions en hondenscholen, aangeraden als uw hond in contact komt met andere honden)

  • Hondsdolheid (verplicht als uw dier de landsgrenzen over steekt. Dient tenminste 3 weken op voorhand te worden gezet.)

Ontworming

Onze honden komen doorheen hun leven in contact met verschillende inwendige parasieten, elk met hun eigen slechte gevolgen. Daarom is het belangrijk om uw hond consequent 3-maandelijks te ontwormen. Als pup, tot de leeftijd van 6 maanden, dient dit maandelijks te gebeuren.

Als puppy is het normaal dat honden via de moedermelk spoelwormen meekrijgen die zich vervolgens als larven in de spieren kunnen nestelen. Bij puppy’s is het dus noodzakelijk frequenter te ontwormen. Maar ook op volwassen leeftijd is infectie mogelijk, o.a. door contact met andere honden, tussengastheren (zoals muizen) of door een vlooieninfectie. Op latere leeftijd is het dus ook van belang consequent te blijven ontwormen.

Hartworminfectie (Dirofilaria immitis) komt endemisch voor in Zuid- en Oost-Europa. Hartwormen worden overgedragen via een tussengastheer (muggen, slakken, etc.), deze parasiet nestelt zich als larve in het hart en wordt daar na 5 tot 7 maanden volwassen. Indien de volwassen parasiet vervolgens niet wordt vernietigd kan dit zorgen voor het afsterven van longdeeltjes. In de meest courante ontwormingsproducten zit geen bescherming tegen hartwormen. In het geval reizen naar een risico-gebied (informeer u eventueel bij uw dierenarts)  bestaat preventie uit:
– een pipet ter afwering van de zandvliegjes één dag voor vertrek.
– ontwormen met een breed ontwormingsmiddel bij thuiskomst.
– herhaling van ontwormen 1 maand nadien.

Slakken (en kikkers) zijn tussengastheren voor verschillende parasieten zoals de longwormen en hartwormen. Door slakken of kikkers op te eten, of zelfs te likken aan het slakkenslijm kan een hond besmet raken. Deze parasieten kunnen ernstige gevolgen veroorzaken zoals hartfalen, ademhalingsproblemen, longontstekingen, etc. Deze klinische symptomen kunnen zelfs tot jaren na de oorspronkelijke besmetting pas zichtbaar worden. Afhankelijk van het stadium van de infectie wordt een aangepaste anti-parasitaire behandeling gegeven. Honden waarvan gekend is dat ze slakken opeten worden best 1x per jaar in de winter preventief behandeld.

Preventie van vlooien en teken

Naast erge jeuk, kunnen deze parasieten ook erge ziekten overdragen. Veel dieren hebben zelfs allergische reacties op vlooien! Daarom is het belangrijk je viervoeter goed te beschermen. Wij raden aan het hele jaar door consequent te behandelen, door onze zachte winters komen deze beestjes namelijk het hele jaar door voor. De frequentie van behandeling is afhankelijk van de productkeuze:

– maandelijkse pipetjes of tabletten
– drie-maandelijkse pipetjes of tabletten
– een vlooienhalsband (afhankelijk van het merk 7-8 maand).

Sterilisatie (Teef)

Door (vroegtijdig: net na de eerste loopsheid) te steriliseren worden volgende aandoeningen vermeden:

  • Baarmoederontsteking

  • Melkkliertumoren

  • Suikerziekte

  • Schijndracht

Castratie (Reu)

Door je hond te laten castreren worden volgende aandoeningen vermeden:

  • Prostaatproblemen

  • Testikeltumoren

  • Ongewenst hormonaal gedrag (Let op! Bij castratie van een reu in of voor de puberteit kan ongewenst en/of agressief gedrag net verergeren

Je hond laten steriliseren/castreren is een hele afweging. Zit je met vragen of twijfels? Neem gerust contact op met de praktijk voor meer informatie.