Katten

Door te vaccineren kan beschermd worden tegen de volgende ziekten:

  • Kattenziekte

  • Niesziekte

  • Leukose (behoort niet tot de standaard vaccinatie, maar wordt ten sterkste aangeraden in regio’s waar veel zwerfkatten rondlopen)

Ontworming

Spoel – en lintwormen

Als kitten krijgen katten via de melk spoelwormen mee van hun moeder die zich als larven in de spieren gaan nestelen. Bij kittens is het dus noodzakelijk frequent te ontwormen. Eens uw kat ouder is gaat hij door contact met andere katten, tussengastheren zoals muizen of door een vlooieninfectie besmet kunnen worden met lintwormen en blijven de spoelwormen (in geringere mate) vrijkomen uit de spieren in de darm. Op latere leeftijd is het dus ook van belang consequent te ontwormen.

kittens

Sterilisatie of castratie

Sterilisatie of castratie is bij de kat niet enkel nuttig omdat het verplicht is voordat je een kitten verkoopt of weggeeft, je voorkomt er bij de kattin ook volgende aandoeningen mee:

  • Baarmoederontsteking

  • Melkkliertumoren

Preventie van vlooien en teken

Naast erge jeuk, kunnen deze parasieten ook erge ziekten overdragen. Daarom is het belangrijk je viervoeter goed te beschermen. Deze bescherming is mogelijk met pipetjes die maandelijks in de nek moeten worden toegediend of met een vlooienband die gedurende 4 of 8 maand werkt.