Knaagdieren en Konijnen

Door te vaccineren beschermen we het konijn tegen:

  • Myxomatose

  • RHD type 1 & 2 (rabbit haemorrhagic disease), een specifieke konijnenziekte

Voeding

Een correcte voeding is de basis om uw konijn in goede gezondheid te houden.

Gras en hooi

Deze vormen de basisvoeding voor huiskonijnen. Deze bootsen zo goed mogelijk hun natuurlijk dieet na. Gras en hooi zijn rijk aan vezels en verzekeren een goede spijsvertering en tandslijtage. Deze voeding dient op elk moment van de dag beschikbaar te zijn.

Hooi kan best gegeven worden vanuit een ruifje voor konijnen en op de grond. Weidehooi van goede kwaliteit moet fris ruiken en mag niet stofferig zijn.

Water

Een konijn drinkt 50 tot 100 ml per kg per dag. Drinkflessen zijn handig te reinigen en vermijden dat het konijn met zijn halskwab in het water komt, wat kan leiden tot huidproblemen.

Commerciële voeders

Korrels of droge voeding dienen als aanvulling bij het gebruikelijke hooi. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 20 gram korrels per kg lichaamsgewicht per dag. U kiest beter voor korrels van hoge kwaliteit “speciaal voor konijnen” die rijk zijn aan vezels en arm aan proteïnen en vetten.

Groene voeders

De voorkeur wordt gegeven aan broccoli, kool, chicorei, snijbiet, peterselie, waterkers, selderijbladeren, andijvie, radicchio, zuring, basilicum en andere kruiden, boerenkool, wortelloof en bietenloof. Wilde planten zoals braamstruiken, kruiskruid, muurkruid en paardenbloemen kunnen ook gegeven worden als ze beschikbaar zijn.

Dieetwijziging

Vermijd plotse dieetwijzigingen. Elke verandering moet geleidelijk gebeuren, beginnend met kleine hoeveelheden van de nieuwe voedingsstof die dan geleidelijk aan toeneemt. Hooi moet altijd beschikbaar zijn.

Gezelschap

Konijnen zijn van nature uit sociaal en houden van het gezelschap van hun soortgenoten. Konijnen moeten vriendschappelijk met elkaar omgaan: goed combinaties zijn een gecastreerd mannetje en een vrouwtje of 2 vrouwtjes. Niet gecastreerde mannelijke dieren (rammelaars) gaan steeds vechten. Men kan dit vermijden door de dieren te laten castreren.

knaagdieren